premenstrueel syndroom (PMS)

Veel vrouwen vinden het heel normaal dat ze klachten hebben voor of tijdens de menstruatie. Toch is dit niet zo normaal als wel gedacht wordt.

PMS staat voor premenstrueel syndroom. Het is een verzamelnaam voor lichamelijke en psychische klachten die ongeveer 14 dagen voor de menstruatie beginnen en afnemen of verdwijnen bij het begin van de menstruatie.

Lichamelijke klachten die kunnen optreden zijn onder andere pijnlijke borsten, pijn of krampen in de buik, hoofdpijn, migraine, vermoeidheid, hartkloppingen en duizeligheid. Psychische klachten die kunnen optreden zijn onder andere prikkelbaarheid, stemmingswisselingen en nerveuze gespannenheid.

De behandeling van PMS-klachten met acupunctuur geeft goede resultaten. Aanvankelijk wordt u wekelijks behandeld waarbij rekening gehouden wordt met uw menstruatiecyclus. Vaak merkt u al verbetering in de eerste maand van uw menstruatiecyclus. Na aantal weken kan de behandelfrequentie omlaag.

GYNAECOLOGIE

menstruatieklachten, premenstruele klachten (PMS), overgangsklachten, gespannen en pijnlijke borsten, bepaalde vormen van verminderde vruchtbaarheid, leukorrhea (witte vloed), BEGELEIDING VAN IUI/IVF/ICSI-traject, herpes genitalis

terug naar het overzicht